Parterele active din clădirile rezidențiale și impactul lor asupra comunității

Parterele active din clădirile rezidențiale și impactul lor asupra comunității

Când vine vorba de spațiile în care își desfășoară viața, oamenii au nevoie de delimitări clare între acestea, dar și de o trecere lină între ele, pentru ca activitățile lor zilnice să curgă armonios. În plus, câtă vreme locuiesc în aglomerări urbane, accesul la o paletă bogată de resurse umane compensează cu provocările și neajunsurile acestui stil de viață.

Migrația către orașe pune o mare responsabilitate clădirilor urbane de a îndeplini mai multe funcții și de a face bine acest lucru. Dezvoltarea cu utilizare mixtă, combinația integrată fizic de funcții rezidențiale, comerciale, culturale și de transport, consolidează activitatea într-o structură de tip cartier. În orașele noastre în continuă densificare, adoptarea și execuția atentă a clădirilor cu utilizare mixtă este o necesitate.

Acest tip de diversificare ajută la menținerea spațiului vital și ocupat în permanență. În același timp, construcțiile cu mai multe destinații în interiorul lor încurajează dezvoltatorii să investească strategic în spațiile de la parter pentru utilizări nerezidențiale. În acest context, ei vor fi inspirați să găsească oportunități sustenabile de a asigura eficiența energetică, ventilația corespunzătoare, lumina propice și durabilitatea acestora.

Cum influențează spiritul comunitar proiectarea unui bloc de locuințe

Un concept nou, stratificarea, este abordat în clădirile de locuințe care îi ajută pe oameni să socializeze, să aprecieze cel mai bine apartenența la comunitate. Stratificarea plasează diferite funcțiuni și tipuri de utilizare, unele peste altele, în cadrul aceleiași clădiri și valorifică la maximum diferențele dintre spații. Pe de altă parte, stivuirea, specifică unui număr foarte mare de blocuri de locuințe convenționale, plasează aceleași funcții și aceleași tipuri de utilizare unele peste altele. Avantajul clădirilor stratificate este acela că parterul se accesează fără a fi nevoie să urci pe scări, observând din exterior, cu ajutorul vitrinelor, felul în care se desfășoară activitatea în spațiul respectiv.

De cele mai multe ori, în funcție de utilitatea nerezidențială care i se dă parterului, principala sa preocupare va fi aceea de a invita vizitatorii să-i calce pragul. Acest nivel poate fi oricând extins pentru a obține o suprafață mai mare, lucru de altfel imposibil pentru etajele superioare ale unei clădiri de apartamente. De altfel, destinația parterului poate fi adaptată în funcție de nevoile comunității. Într-un ansamblu rezidențial, blocurile de locuințe pot avea o gamă largă de partere active cu diverse utilizări, acestea fiind de multe ori spații care le aduc mult folos celor care locuiesc în cartierul respectiv.

Parterele active și valențele lor

h4l, home 4 life, cartiere care însuflețesc viața, h4l HOLBAN, cum pregătim clădirile pentru schimbările climatice

Așa cum am menționat mai sus, parterul are potențialul de a fi mai util, mai versatil și mai flexibil decât alte părți ale clădirii, putând găzdui tipuri foarte diferite de utilizări și utilizatori. Cu ajutorul acestor spații, oamenii au ocazia să stea mai mult timp la nivelul străzii și să se conecteze la viața orașului. Mai mult, datorită stratificării atente a funcții, parterul este activat pe fondul unei lumini naturale și ventilații propice, bucurând senzorial trecătorii și făcându-i să zăbovească pentru conversație. Setup-urile vizibile din exterior al parterelor active le susțin astfel mobilitatea activă, făcând mersul pe jos o activitate mai interesantă. În definitiv, oamenii reușesc să-și rezolve o serie de nevoi concomitent, datorită plasării pe parcursul traseelor zilnice a multiplelor servicii și bunuri, deosebit de relevante pentru locuințe, spații de lucru și alte servicii.

h4l, home 4 life, cartiere care însuflețesc viața, h4l SEBASTIAN PARK, apartamente cu 3 camere București

Potențialele funcții ale parterelor din blocurile rezidențiale

Parterele active au dimensiuni diverse și, în funcție de acestea, se conturează felul în care vor fi utilizate. De exemplu, cele mai mici dintre ele pot susține afișarea unor mărfuri, dar pot permite și plasarea unei bănci încastrate, care să ducă la crearea unui spațiu redus, dar activ de recreere, pentru cei care privesc exponatele. Aceasta poate fi, cu ușurință, potrivit pentru un chioșc de ziare sau beletristică, îmbiind oamenii la lectură. Pe măsură ce adâncimea spațiului de la parter poate fi utilizată în proporție mai mare, aici își poate găsi locul un stand de cafea interactiv sau o patiserie. Cu cât se câștigă mai mult spațiu, parterul se poate transforma într-un mediu propice atelierelor creative și meșteșugărești, showroomurilor și galeriilor, fiind ideal și pentru un workoffice sau un community hub. Dinamismul specific acestora va sigura conexiune socială, vizibilitate, accesibilitate, dar și siguranță.

Așadar, nivelul zero poate fi mai mult decât un simplu magazin. Ca locuință, parterul vine cu spații convenabile pentru familiile cu copii, care pot folosi mica grădină din fața blocului ca loc de relaxare, joacă sau depozitare a bicicletelor și jucăriilor copiilor.

În altă ordine de idei, parterul poate îndeplini cu succes funcția de casă pentru nevoi speciale. Pentru persoanele cu dizabilități, acesta asigură interacțiuni cu comunitatea care te împlinesc, petrecerea timpului în aer liber și o mai bună mobilitate la nivelul solului. Și cabinetele medicale, stomatologice sau de terapie se pot bucura de un bun acces la acest nivel, fiind ușor de găsit.

Pe de altă parte, parterele sunt perfecte și pentru desfășurarea activităților unor saloane de înfrumusețare, săli de gimnastică, activități destinate copiilor (creșe, grădinițe, biblioteci), fiind la îndemână și ușor de accesat de către cei care locuiesc în cartier. Rezidenții cartierelor cu partere active se vor simți binecuvântați să aibă o sumedenie de servicii în apropierea casei, fapt ce le ușurează cconsiderabil existența, le salvează timp și îi determină să își organizeze mai ușor rutina.

În cartierele de blocuri h4l, zona de parter este interactivă, având chiar și peste 1700 mp, în vreme ce, în cartierul de case h4l, fiecare locuință are grădină proprie generoasă. Prin intermediul acestora, dorim să însuflețim viața, apropiem oamenii și să-i încurajăm să se bucure unii de alții în spații animate, perfect gândite pentru a le asigura experiențe umane simple, dar pline de sens.

Referințe:

  1. David Sim, Soft City
  2. kpf.com
  3. buildings.com
  4. ellicottdevelopment.com

Acest articol există și în limba engleză aiciActive ground floors in residential buildings and their impact on the community