Impactul sustenabilității în industria imobiliară

h4l, home 4 life, casa pentru viata, cartierul care insufleteste viata, impactul sustenabilității în industria imobiliară

Sustenabilitatea nu este doar un trend sau un moft, ci o necesitate urgentă în contextul încălzirii globale cauzate de emisiile CO2 și ale activităților antropice intens invazive. Astăzi, mai mult ca niciodată, este timpul ca noi toți să înțelegem care este impactul pe care îl generăm asupra climei prin intermediul industriei în care activăm și să punem început bun în acțiuni care să aibă ca scop adoptarea unei politici carbon-zero.

De ce e importantă sustenabilitatea în imobiliare

Din păcate, industria imobiliară contribuie, în prezent, cu până la 40% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, acestea constând în 28% din emisiile operaționale (adică energia necesară pentru încălzirea, răcirea și alimentarea clădirilor) și 11% sunt generate din gestiunea materialelor și construcții. De la construirea de noi proprietăți până la întreținerea și performanța celor existente, există niveluri ridicate de consum de energie și o dependență puternică de combustibilii fosili în industria imobiliară. 

Cu toate acestea, există soluții ușor de implementat în această zonă, câtă vreme se face un focus corect pe minimizarea amprentei de carbon a dotărilor menite să creeze starea de bine și de confort în casele oamenilor. Mai mult, este nevoie de atenție sporită și în ce privește calitatea aerului și a vieții, din punct de vedere social. Astfel, în ultimul timp a crescut cererea pentru clădiri care conservă resursele, funcționează cu un impact neutru asupra climei și fac posibilă munca și viața sănătoasă. În acest sens, motorii inovației se dovedesc a fi tehnologia digitalizării și networking-ul, prin intermediul căruia oamenii conlucrează pentru implementarea principiilor sustenabile. 

Această tendință aduce provocări semnificative pentru industria imobiliară. Cel mai mare obstacol constă în implementarea cerințelor de reglementare la nivelul UE și la nivel național. Recent, Uniunea Europeană și-a anunțat programul Renovation Wave, care va necesita o reducere cu 60% a emisiilor de carbon generate de clădiri și o reducere cu 18% a cererii lor de încălzire și răcire până în 2050. Bloomberg estimează că UE va trebui să-și tripleze eficiența energetică actuală, în timp ce nivelul de cheltuieli va crește pentru a atinge acest obiectiv, la un cost care va depăși câteva trilioane de dolari în următorul deceniu. 

Cum generează sustenabilitatea un avantaj concurențial

h4l, home 4 life, casa pentru viata, cartierul care insufleteste viata, case de vânzare București, Impactul sustenabilității în industria imobiliară, case de vânzare Otopeni

În baza acestor presiuni de tranziție către soluții sustenabile în domeniul construcțiilor de locuințe, se vor reduce semnificativ riscurile legate de climă pentru investiții, dar și costurile pentru mentenanță și întreținere a tuturor instalațiilor din spatele acestora. Clădirile care sunt construite sustenabil suportă costuri mai mici de întreținere, reduc cheltuielile cu utilitățile și oferă proprietarilor o rentabilitate mai mare a investiției lor. Datele economice convingătoare, atât pentru constructori, cât și pentru clienții lor, au mutat sustenabilitatea în fruntea listei de priorități.

Prin beneficiile pe care le generează asupra vieții rezidenților, clădirile verzi vor avea un impact vizibil asupra acestora, calitatea mediului de acasă dar și de la muncă va modifica drastic sănătatea, atât cea fizică, cât și cea mentală. 

Astfel, cu ajutorul tehnicilor de construcție sustenabilă, oamenii vor avea de câștigat în mai multe sensuri. De exemplu, acest tip de clădiri va miza pe o bună izolare termică, dar și fonică între etaje, datorită izolației pe bază de vată bazaltică dar și a pereților groși, rezistenți și durabili, din cărămidă. Lumina naturală va juca și ea un rol foarte important în reglarea ciclurilor de somn, sporind calitatea somnului, dar contribuind considerabil și la reducerea consumului de energie electrică pentru furnizarea luminii artificiale. În plus, calitatea aerului va crește, iar sistemele de ventilație naturală ce se bazează pe forțe pasive, pe viteza vântului sau pe diferențele de presiune dintre interior și exterior nu vor folosi resurse costisitoare sau dăunătoare mediului înconjurător. 

Bineînțeles, și spațiile exterioare au un rol esențial în protejarea mediului și în menținerea stării de bine în ansamblurile rezidențiale sustenabile. Astfel, spațiile verzi generoase, parcurile, grădinile și spațiile special create pentru a socializa vor aduce oamenii împreună. Puterea comunității va avea un impact semnificativ atunci când vorbim despre a face echipă în ce privește inițiative sustenabile colective, cum ar fi: compostarea, reciclarea, refolosirea materialelor, agricultura urbană și chiar ideea de acoperișuri verzi. Mai mult, și mijloacele de transport ecologice, bicicletele și vehiculele electrice, dar și zonele extinse de promenadă vor cântări foarte mult în abordarea sustenabilă a complexurilor de locuințe. 

Impactul sustenabilității în industria imobiliară prin proiectele h4l

Oamenii vor fi întotdeauna atrași de investițiile care se dovedesc a fi rentabile în timp, dar și care pun pe primul lor sănătatea și starea lor de bine. Cu atât mai mult, se vor simți onorați să ia parte la o mișcare sustenabilă care va garanta o mai bună calitate a vieții și o mai mare grijă pentru natură și resursele sale. Prin proiectarea și construcția apartamentelor h4l, în cadrul cărora se folosește metoda BIM (Building Information Modelling – un proces axat pe modele 3D parametrizate și inteligente, realizând construirea virtuală a clădirilor înaintea construirii fizice onsite, cu detalii specifice, care să permită gestionarea eficientă a oricăror modificări din proiect) minimizarea costurilor, reducerea amprentei de carbon și protejarea mediului înconjurător sunt îndeplinite cu ușurință. 

Jane Goodall, primatolog și antropolog englez, spunea că „nu poate trece nici măcar o singură zi fără ca tu să ai un impact asupra lumii din jurul tău; cum acționezi face diferența și trebuie să decizi ce fel de diferență vrei să faci.” Așadar, dacă ai știi că investiția ta în adoptarea viziunii h4l ar putea fi vitală în lupta împotriva încălzirii globale, cât de repede ai fi pregătit să o faci? 

Acest articol există și în limba engleză aiciThe impact of sustainability in real estate industry