Impactul naturii asupra dezvoltării copilului

Cât de important este pentru un copil să aibă contact cu natura

Apartamente de vânzare - ghidul primilor pași pentru a alege apartamentul perfect pentru tine, case de vânzare Pipera

La nivel global, ne confruntăm cu distrugerea treptată a mediului natural, determinată de o apreciere diminuată a formelor de viață din natură, motiv pentru care dorința de a restabili conexiunea omului cu natura devine o nevoie absolută. Astfel că, este important să devenim conștienți de rolul pe care îl au mediile naturale în viața noastră și să acționăm în consecință. Dacă vom înțelege că este datoria noastră îi învățăm pe copii să iubească și să respecte natura, vom putea sădi semințele unei conștientizări superioare și ale unui comportament responsabil și asumat față de resursele planetei noastre. Câștigul va fi de partea noastră, întrucât vom reuși să creștem copii sănătoși, empatici și responsabili, care vor știi cât de important este, pentru starea lor de bine, să aibă contact cu natura. Iată câteva dintre cele mai impactante efecte ale legăturii copilului cu natura asupra dezvoltării și creșterii sale.

1. Încurajează mișcarea și activitatea fizică

Impactul naturii asupra dezvoltării copilului, casă cu grădină

Pe lângă faptul că este revigorant să stai afară, la aer proaspăt, mediile naturale susțin sănătatea și vigoarea corpului. Expunerea la soare ajută la absorbția vitaminei D, deosebit de importantă în creșterea armonioasă a copiilor și în dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Spre deosebire de joaca în interior, joaca în aer liber îi dă copilului ocazia să fie mai activ din punct de vedere fizic. Cățăratul în copaci, alergatul, săritul în băltoace, atârnatul și legănatul de crengi sau de bare îi ajută pe copii să ardă calorii, să doarmă mai bine și să prevină instalarea obezității. Mai mult, joaca de acest tip îi provoacă să își asume riscuri conștient, să se aventureze și să capete mai multă siguranță pe propriile acțiuni.

2. Dezvoltă creativitatea și imaginația

Impactul naturii asupra dezvoltării copilului, casă cu grădină

Natura oferă nesfârșite moduri în care copiii pot crea diverse scenarii de joc și de a se juca nestructurat. Acesta din urmă le dezvoltă numeroase abilități, precum rezolvarea problemelor, spiritul de echipă, ascultarea activă a partenerilor de joacă, sporindu-le capacitatea de concentrare, dar și empatia și discernământul în luarea deciziilor. Deși există studii care dovedesc că micuții din ziua de azi petrec de două ori mai mult timp în fața ecranelor decât în aer liber, nu este niciodată prea târziu să-i învățăm pe copiii noștri să se bucure de joaca reală, care îi însuflețește și le aduce multe beneficii pe termen lung.

3. Îi stimulează pe copii în diferite moduri

Impactul naturii asupra dezvoltării copilului, case cu grădină

Deși natura pare, în primă fază, mai puțin interesantă și stimulativă decât orice alt screen time cu care copiii rezonează, joaca în aer liber îi îmbogățește senzorial pe aceștia. Afară, ei pot auzi păsările cântând, le pot auzi și chiar simți fâlfâitul aripilor, pot mirosi și atinge florile și pot învăța mai ușor despre tot ceea ce îi înconjoară. Integrând în programul lor de joacă ieșiri în natură, vor înțelege importanța mediilor naturale în viața lor. În acest fel, ei pot ajunge să aprecieze mai mult natura și pot crește iubind-o și prețuindu-i resursele. Se vor simți îmbogățiți de fiecare experiență în care sunt implicați, de fiecare întâlnire cu viețuitoarele sau de fenomenele naturii. Acest tip de atenție se numește fascinație blândă, pe care o practicăm numai în natură, spre deosebire de atenția dirijată, de care avem nevoie în mediile ultra-aglomerate. Prin urmare, natura îi calmează pe copii și le creează sentimente de plăcere, ajutând la reducerea stresului și a oboselii.

4. Îi determină să-și pună întrebări cu privire la ce experimentează

Impactul naturii asupra dezvoltării copilului, casă cu grădină

Observând ciclicitatea anotimpurilor și fiind în mijlocul acestor schimbări cât de des posibil, ei își dezvoltă gândirea critică și capacitatea de analiză. Le putem fi de mare ajutor în această călătorie și îi putem sprijini activ pe copii în restabilirea conexiunii cu natura. Nu este necesar să locuim într-un mediu rural sau să ne refugiem departe de aglomerările urbane: este de ajuns să le punem la dispoziție copiilor ocazii în care să exploreze parcul din apropiere, curtea din fața blocului sau chiar să micro-grădinărească pe terasa apartamentului nostru. Orice contact de acest tip, chiar și ”aducerea” naturii în casele noastre, îi poate apropia vizibil pe copii de mediul înconjurător. De exemplu, plantarea răsadurilor de legume, îngrijirea florilor sau ”bucătăritul” cu elemente din natură pot fi activități cu adevărat împlinitoare pentru cei mici. Nu numai că acestea le vor spori simțul responsabilității și autodisciplina, dar îi și ajută să devină independenți și stăpâni pe propriile acțiuni.

Contrar opiniei generale, copiii, la fel ca adulții, nu au nevoie de foarte multe ca să fie fericiți. Deși jucăriile, privitul la ecrane și îndeplinirea imediată a tuturor dorințelor lor par a fi cea mai ușoară cale spre fericirea acestora, de conexiunea cu natura au, în definitiv, cea mai mare nevoie. Lor nu le trebuie spații largi pentru joaca creativă – de cele mai multe ori, un loc liniștit, niște bețe, pietre și alte elemente care se găsesc în natură, îi vor ghida către cele mai antrenante aventuri.

Noi, h4l, ne-am gândit la toate acestea și punem preț pe legătura de neînlocuit a omului cu natura. Știm că începutul bun se pune de la vârste fragede și am integrat în cadrul ansamblurilor noastre rezidențiale o viziune care să pună în prim-plan nevoia oamenilor de a petrece timp în aer liber. Astfel, toate apartamentele noastre au terase spațioase, de minim 14 mp, și ieșire din fiecare cameră către această zonă de recreere. În plus, am ales să construim doar 30% din capacitatea reală de construcție pe suprafața totală a terenurilor noastre. Asta tocmai pentru a crea cartiere aerisite, cu parcuri și locuri de joacă ofertante pentru copii și cu trafic auto redus, care să încurajeze petrecerea timpului afară.

Dacă vrei să-ți împrietenești copilul cu natura pentru totdeauna, alege un mediu care însuflețește viața și care îl va ajuta să crească armonios.

Acest articol există și în limba engleză aiciHow important it is for a child to have contact with nature