Iluminat interior - 7 idei care să te inspire

Iluminat interior - 7 idei care să te inspire, cumpărarea unei case

Iluminat interior – acel ingredient esențial care transformă un spațiu de locuit obișnuit într-unul funcțional, primitor și confortabil. Dacă este adecvat, acesta va completa stilistic camerele componente ale unui apartament și va avea efect direct asupra stării spirituale, stării de bine, productivității și chiar asupra ritmului nostru circadian.

Cea mai mare parte a luminii din spațiile în care ne petrecem timpul va proveni de la soare, fiind important felul în care dăm voie acestei resurse vitale să intre și să ne dea acces la beneficii incomensurabile. Cu toate acestea, când lumina naturală face locul celei artificiale la interior, este important să știm cum să o integrăm în spațiile în care locuim sau lucrăm.

Importanța iluminatului în designul interior

h4l THE VILLAGE, casă cu grădină, model 3.14, Pentru cei care își doresc mai mult, pe malul Lacului Șaulei, iluminat interior

Iluminatul interior poate să-i desăvârșească sau să-i știrbească unui spațiu caracteristicile arhitecturale și stilistice. Tocmai de aceea, este recomandat să apelăm la specialiști în acest domeniu, așa încât să dăm viață și funcționalitate proiectelor de design din casele noastre. În același timp, printr-o stratificare adecvată sau efect de niveluri a luminii, putem pune în valoare mobilierul, pardoseala, finisajele și chiar texturile folosite în design interior. În plus, utilizarea creativă a luminii are capacitatea de a completa decorul, iar alegerea obiectelor de iluminat potrivite ne poate ajuta să obținem echilibrul perfect între stil, confort și caracter practic.

Chiar dacă nu ne dăm seama, iluminatul este un aspect vital al ambianței și al dispoziției generale a unei încăperi. Configurația corectă de iluminare poate face ca o cameră să se simtă mai spațioasă și mai primitoare, iar combinarea surselor de lumină naturală cu cea artificială reprezintă baza de la care se pornește în designul interior al casei.

De asemenea, un designer de interior va ține cont și de anumiți factori esențiali în plasamentul obiectelor de iluminat:

  • locul în care se amplasează lumina, pentru cel mai mare impact, spațiile putând fi suplimentate cu forme de lumini mobile, cum sunt lămpile, în cazul în care nu se pot utiliza lumini suspendate.
  • culoarea luminii este importantă pentru un impact vizibil asupra stării de spirit create într-o anumită cameră. Astfel, dacă este caldă vei obține o atmosferă confortabilă și plăcută; dacă este rece, ea va fi de folos în spațiile funcționale.
  • intensitatea, pentru un bun control al cantității de lumină – poate fi o opțiune accesibilă prin intermediul unui regulator propriu-zis sau al altor obiecte de iluminat ce pot fi aprinse sau stinse în funcție de necesitate.
  • stilul care să contribuie la un aspect coeziv și unitar al mijloacelor de iluminat, pentru a nu crea discrepanțe între elementele de design.

Pe de altă parte, pe lângă iluminatul general (sursa principală de lumină – plafoniere, lustre) designerul va lua în calcul și alte forme de lumină, pentru a da spațiilor profunzime și interes. Astfel, el va integra și iluminatul de sarcină (task lighting), care se materializează, de exemplu, sub forma unei lămpi de birou sau a unei aplice plasate deasupra blatului de lucru din bucătărie. Apoi, și accent lighting este o modalitate de a pune în valoare și de a atrage atenția asupra unor caracteristici decorative din spațiile respective, cum ar fi, un tablou sau un element mural aparte.

7 idei de iluminat interior care să te inspire

h4l THE VILLAGE, casă cu grădină, model 3.3, Pentru cei care își doresc mai mult, pe malul Lacului Șaulei, iluminat interior, design biofilic

Acum că am înțeles că lumina este totul într-o casă și că ea ne poate vorbi cu ușurință despre proprietarii ei și despre preferințele și stilul lor de viață, iată câteva idei care să ne inspire să ducem iluminatul casei noastre la un alt nivel.

1. Iluminatul prețios (statement lighting)

Reprezintă un corp de iluminat, un accesoriu care atrage atenția sau un accesoriu îndrăzneț și unic. Acesta poate fi piesa centrală a unei încăperi, creând o atmosferă în care să ne dorim cu adevărat să petrecem timpul, simultan vorbind despre cine suntem și ce ne place. Astfel, piese dramatice, supradimensionate precum candelabrele, corpurile de fixare pe tavan sau cele care atârnă (pendant lighting) vor lua locul celor concepute să se integreze în design sau să dispară complet. În acest sens, Peyton Fox, designer de iluminat pentru Quoizel crede că ”ingeniozitatea în designul de iluminat devine din ce în ce mai expansivă, personală și atemporală”.

2. Elementele inspirate de natură

Acestea nu vor fi niciodată învechite, oamenii rezonând cu materialele naturale și formele organice în care vor fi îmbrăcate corpurile de iluminat. Accesoriile de iluminat interior care amintesc de elemente ale naturii ne vor inspira să ne conectăm la natură și să o aducem la interior cu fiecare ocazie posibilă, prin designul de iluminat. 

3. Corpurile în stil Art Deco

Se referă la acele piese de iluminat interior cu aspect tradițional actualizat. Ele vor aduce un aer boem, de demult, dar în același timp ancorat în prezent, prin forme geometrice, motive cu raze de soare, flori stilizate și forme în relief. Sentimentul pe care acestea îl evocă este de ”newstalgie”, acea combinație între nostalgie pentru corpuri de iluminat din altă epocă și fascinația pentru tendințele noi, după cum ar spune Greg Martin, director de creație la Kichler. 

h4l THE VILLAGE, casă cu grădină, model 3.3, Pentru cei care își doresc mai mult, pe malul Lacului Șaulei, iluminat interior

4. Designul japandi

Ne poate inspira să alegem corpuri de iluminat în tonuri neutre și nuanțe subtile, utilizând materiale tactile precum lemnul și pânza, care vor adăuga căldură și stil casei noastre. Un strop de culoare poate electriza spațiul, devenind un punct focal într-o încăpere, dându-i personalitate.

5. Piesele de iluminat aurii

Acestea inspiră belșug, dar și căldură și familiaritate, aurul fiind versatil, mai ales când este combinat o paletă modernă, monocromă sau cu materiale de lux, cum ar fi marmura, pielea și sticla. Strălucirea sa metalică poate completa cu succes un stil boho chic atunci când este combinat cu culori luminoase, calde și cu țesături plușate (fleece, lână sau catifea) ori din bambus sau macrame. Umbrele create de aceste elemente de iluminat interior sunt delicate, oferind profunzime și atmosferă camerelor. 

h4l THE VILLAGE, casă cu grădină, model 3.3, Pentru cei care își doresc mai mult, pe malul Lacului Șaulei

6. Accesoriile din sticlă

Fie că este opacă, fumurie, colorată, texturată sau lucrată manual, sticla este potrivită pentru toate tipurile de amenajări interioare. Ea se integrează perfect în stiluri industriale, moderne sau rustice, rămânând atemporale, durabile și speciale. Acolo unde sticla interacționează cu lumina, prin lămpi poziționate pe podea, pe masă, tavan sau perete, se creează imagini elegante și robuste, oferind clasă oricărui spațiu.

7. Piesele de iluminat interior metalice, întunecate sau mate

Vor evidenția ideea de rafinament, oscilând deseori între două tendințe – retro și ultra-modern. Metalele industriale lucioase și satinate combinate cu cele mate, becurile de epocă vor da un efect de iluminare rece, dar alături de nuanțe îndrăznețe ele vor da o senzație de lux și dramatism.

Acestea sunt doar câteva idei în ce privește iluminatul, care oferă atât de multe posibilități pentru personalizarea spațiilor în care ne desfășurăm activitățile zilnice. Mixând corect și inspirat elementele de iluminat interior pentru complexitate și stratificare vom obține un design interior care atrage interesul, îmbiindu-ne să petrecem timp de calitate în ”compania” lor.

Acest articol există și în limba engleză aiciInterior lighting – 7 ideas to inspire you