Importanța spațiilor în care gătim și luăm masa pentru o ambianță plăcută acasă

Importanța spațiilor în care gătim și luăm masa pentru o ambianță plăcută acasă

Acasă este locul în care ne simțim cel mai bine, în siguranță și autentici. Este spațiul în care ne reîntâlnim cu membrii familiei, împărtășindu-le gândurile noastre de peste zi. De cele mai multe ori, încăperea în care are loc magia, atât cea a preparării mâncării, dar și aceea de a ne conecta unii cu alții, este bucătăria. Astfel, importanța acesteia este deosebită, întrucât atmosfera din casă, dar și starea de bine a membrilor familiei depinde, în mare parte, de cât de eficient și de plăcut se desfășoară aici activitățile.

Dimensiunea umană a spațiului de luat masa

Importanța spațiilor în care gătim și luăm masa pentru o ambianță plăcută acasă

Activitățile pe care le facem împreună în spațiile ce țin de prepararea mâncării și de luatul mesei au capacitatea de a fi un catalizator puternic pentru conectarea unuia cu celălalt. De altfel, atunci când gătim cu cineva drag acasă sau pregătim o cină specială ori o surpriză culinară putem genera un impact pozitiv imens asupra bunăstării noastre, mai ales după o zi lungă și stresantă.

În plus, studiile arată că cele mai profunde conversații au loc atunci când luăm masa cu familia, ceea ce face ca locul în care mâncăm să fie un spațiu important din componența casei noastre. Atunci când mâncăm împreună, membrii familiei își îmbunătățesc abilitățile conversaționale și de literație, mai ales dacă ne referim la copiii de toate vârstele. Fiind replicabile și repetitive, mesele în familie reglează și adaptează relațiile dintre membrii familiei, având și funcție de socializare. Practic, ele sunt un bun context pentru dezvoltarea abilităților pragmatice și lingvistice, dar, în cadrul lor, există și un tip foarte special de comunicare, prin intermediul cărora membrii familiei îndeplinesc roluri diferite, mai mult sau mai puțin stereotipice.

Importanța spațiilor în care gătim – latura pragmatică a bucătăriei

Nicio casă nu este completă fără o bucătărie bine dotată. Pe lângă rolul ei esențial în pregătirea mesei, bucătăria ne influențează stilul de viață și poate să vorbească ușor despre el. Asta pentru că spațiul acesteia poate fi folosit în multe feluri, care funcționează cel mai bine pentru noi, fiind aici pentru a ne îmbunătăți stilul de viață, și nu pentru a-l încurca. Prin urmare, spațiile de depozitare și dotările pe care le alegem pentru a ne întregi bucătăria sunt menite să ne ușureze viața și să ne ajute în rutina noastră zilnică. 

În acest sens, ea este un spațiu care evoluează în permanență, urmărind mereu funcționalitatea, durabilitatea și sustenabilitatea celor mai importante dispozitive din casă, localizate chiar aici. 

Proiectul obișnuit al bucătăriei a devenit mult mai mult decât aranjarea unor simple dulapuri și electrocasnice cu aspect nou într-o ordine care să aibă aspect plăcut și cu care proprietarii ei să rezoneze. Bucătăria din ziua de azi este menită să ușureze vizibil modul în care activitățile se desfășoară în interiorul ei, ba chiar să presupună cât mai puțin efort în a o întreține și a o menține curată și organizată. O bună lumină naturală obținută prin ferestre generoase, ventilarea aerului și managementul eficient al mirosurilor specifice, dar și iluminatul corespunzător pe zonele importante sunt aspecte ce nu trebuie neglijate.

De asemenea, bucătăria este locul în care sensul pragmatic al vieții își găsește locul, de la dispozitive inteligente pentru gătit, curățat, petrecerea timpului liber, menținerea sănătății și relaxare. Pe viitor, se preconizează că acest spațiu hiperconectat va încorpora tehnologii din ce în ce mai intuitive, care să vină în permanență în întâmpinarea nevoilor noastre. 

ambianță plăcută acasă, bucătăria (2)

Tipuri de bucătării

Bucătăria modernă, în plan deschis, are în vedere un spațiu mai generos pentru gătit, dar și pentru distracție, fiind un loc în care membrii familiei se întâlnesc, discută sau doar se bucură că sunt unii în compania altora.

Acest tip de bucătărie încurajează îmbinarea gătitului cu socializarea, totul părând mult mai la îndemână atunci când vrem să le facem pe amândouă simultan. Totuși, pentru ritmul nostru de viață alert, acest lucru e chiar life-saving. De exemplu, există situații în care ne bucurăm că putem găti și, în același timp, ne supraveghem copiii făcând alte sarcini, cum ar fi făcutul temelor.

Pe de altă parte, bucătăria clasică separă în mod clar activitățile ei specifice de restul casei, dar asta nu înseamnă că nu poate să includă și alte tipuri de preocupări – când este utilată în așa fel încât să permită acest lucru. De altfel, dacă are deschidere către o terasă în aer liber sau o grădină, ea va permite servirea mesei afară, încurajând și conectarea cu lumea de afară și relaxarea.

În orice caz, bucătăria își va menține și își va consolida rolul de centru al căminului, de spațiu indispensabil unei locuințe, devenind locul în care se va investi cel mai mult, așa încât să răspundă unei game cât mai variate de nevoi, interconectându-le. 

Bucătăriile din cadrul cartierelor h4l sunt proiectate în așa fel încât să ușureze viața și să mențină sănătatea, atât prin sistemele de ventilație naturală, dar și prin lumina naturală captată pe întreaga durată a zilei, prin ferestrele generoase și spațiile vitrate mari. În plus, ai posibilitatea să îți alegi tipul de bucătărie preferat, clasică sau open-space.Practi pentru fiecare apartament proprietarul alege între bucătărie de tipul – open space (bucătărie deschisă) și bucătărie închisă. Toate apartamentele h4l au bucătării care comunică direct, printr-o ușă vitrată, cu terasa (în cazul apartamentelor) sau cu grădina (în cazul apartamentelor cu grădină – disponibile în 2022 în Cartierul h4l THE VILLAGE). Astfel vei avea posibilitatea să petreci mai mult timp în aer liber, dar și să amplifici și să păstrezi starea de bine. Tu pentru ce tip de bucătărie ai opta, știind că ea va fi inima casei tale?