Cum știi că programul Prima Casă este potrivit pentru tine

Cum stii ca programul Prima Casa este potrivit pentru tine

Achiziționarea unei case noi este o decizie deosebit de importantă și îți dorești ca aceasta să însumeze toate speranțele și visele tale, materializate într-o construcție solidă, durabilă, sustenabilă și, bineințeles, benefică pentru sănătatea ta. Dacă ești hotărât să începi demersurile în a alege o casă potrivită pentru tine și familia ta, aceasta fiind prima achiziție imobiliară pe care o faci, atunci ai privilegiul de a accesa un credit de tip Prima Casă. Mai jos am surprins pașii pe care trebuie să-i urmezi în această experiență, pentru ca totul să decurgă rapid și ușor.

Prospectarea pieței și alegerea unei zone de căutare

Cu siguranță există o zonă în oraș pe care o preferi și în funcție de care vei prospecta piața imobiliară pentru alegerea locuinței ideale. Această zonă este fie aproape de zonele tale de interes, fie îți permite accesul către facilități de care nu te poți lipsi. Mai mult, poate că o preferi tocmai pentru că îți ușurează experiențele de zi cu zi și te face să te simți ”de-al locului”.

Deși iubești muzica orașului și te-ai obișnuit cu ea – deja face parte din cotidian – ți-ai dori ca noua casă să îți aducă o oază de liniște și să fie mediul în care te debarasezi de toate grijile și stresul acumulate peste zi. Așadar, ar fi excelent dacă locuința ta ar fi plasată în mijlocul urbanului, aproape de toate beneficiile lui, dar cumva retras și oarecum rupt de ritmul și muzica lui amețitoare.

Mai mult decât atât, în zilele noastre, pe fondul unei nevoi din ce în ce mai acute de a fi aproape de natură, de a te bucura de activități în aer liber, sau pur și simplu de savurarea unei cafele pe propria terasă, îți dorești ca noua ta casă să îți ofere posibilitatea unei extensii exterioare, pentru contactul direct cu viața de afară. Te poți orienta astfel, către o locuință care să aibă inclusă o terasă generoasă, dar aceasta să și facă parte dintr-un ansamblu rezidențial cu spații dedicate, pentru o viață intracomunitară animată și împlinită.

Prețul unei locuințe noi și accesarea fondurilor necesare pentru investiție

Și prețul locuințelor puse la vânzare reprezintă un aspect important, în funcție de care îți vei calcula bugetul alocat pentru această achiziție. Este foarte probabil să nu dispui de banii aceștia imediat, așa că vei fi nevoit să apelezi la o bancă, prin intermediul căreia să accesezi creditul necesar acestei investiții. În funcție de plaja de prețuri în care te încadrezi cu venitul din salariu sau din activități independente, vei putea să accesezi o anume sumă de la banca pe care ai ales-o să-ți fie partener.
În primă fază, este important să faci o vizită la bancă și să te informezi cu privire la tot ce presupune accesarea unui credit, ocazie cu care consultantul bancar îți va face mai multe simulări de creditare, care să se plieze pe veniturile tale și pe perioada de creditare pe care o alegi. Dacă până acum nu ai mai beneficiat de programul Prima Casă, atunci, prin intermediul lui, vei avea parte condiții preferențiale pentru acordarea unui credit necesar pentru achiziția primei tale case.

Cum stii ca programul Prima Casa este potrivit pentru tine

Programul Prima Casă și condiții de eligibilitate

Acest program a fost creat cu scopul de a sprijini tinerii care sunt la început de drum în viața de adult și vor să aibă acces la propriul spațiu privat de locuit, sau vor să pună început bun în întemeierea unei familii. Proiectul Prima Casă este recunoscut atât pentru dobânda avantajoasă (de cele mai multe ori cu indice ROBOR la 6 luni sau IRCC, cu indice variabil), cât și pentru avansul mic, adică procentul de aport propriu din prețul final al apartamentului sau casei ce urmează a fi cumpărate. De exemplu, sunt bănci care vor ține cont de vechimea imobilului în acordarea creditului, așa că, dacă acesta are sub 5 ani vechime, atunci aportul propriu va fi de 15% din valoarea lui. Dacă vechimea acestuia este mai mare de 5 ani, atunci aportul propriu va fi de 5%, în ambele cazuri existând o anumită limită maximă de sume ce pot fi acordate de către bancă.
Mai apoi, ca să poți intra în posesia banilor, băncile vor avea în vedere ca tu să ai cetățenie română, să ai minimum 18 ani, să ai venituri nete, dovedite, pentru rambursarea creditului și să ai o vechime de cel puțin 3 luni la actualul loc de muncă. De asemenea, este necesar să dovedești, prin documente specifice, că ai un comportament bun de plată și că nu ai credite restante sau datorii care să te pună în incapacitatea de a restitui banii împrumutați. O altă condiție importantă este ca, la maximum 30 de ani de creditare, vârsta ta să nu depășească 70 de ani.
În altă ordine de idei, este de preferat ca, după ce ai vizualizat viitoarea locuință și ești ferm convins că vrei să fie a ta, să închei o promisiune bilaterală la notariat prin care se stabilesc niște termeni limită estimativi de întocmire a actului de vânzare propriu-zis. Asta pentru că, de cele mai multe ori, după depunerea unui dosar de credit pentru Prima Casă, urmează a fi desfășurate niște proceduri ce implică și alte instituții ale statului, care pot dura între o lună și trei luni.
Dacă încasezi salariul la o anumită bancă, e bine să te informezi cu privire la avantajele pe care le poți avea în acest sens, asta dacă ele există, bineînțeles. Există numeroase bănci care își ”premiază” clienții cu dobânzi și comisioane mai mici, în acest caz. În plus, trebuie să ai în vedere că, atât banca, cât și celelalte instituții implicate în procesul de achiziție a noii case vor percepe comisioane pe care e bine să le poți acoperi, pentru ca demersul să se desfășoare armonios.

Prin urmare, dacă intenționezi să apelezi la servicii bancare pentru a beneficia de condițiile creditării pentru Prima Casă, atunci fă o vizită băncii preferate și află ce pași trebuie să faci pentru obținerea creditului de care ai nevoie. Pentru achiziționarea unui apartament din cartierele h4l, ultramoderne și cu accent pe o viață sănătoasă și lipsită de griji – de la construcție, amplasament, dotări și facilități premium – poți avea în vedere și programul Prima Casă, pe care noi îl acceptăm în achiziția viitoarei tale case.

Referințe:

  1. cec.ro

Acest articol există și în limba engleză aiciHow do you know the First Home program is right for you?