Copiii sunt mai fericiți într-un cartier verde

Copiii sunt mai fericiți într-un cartier verde, h4l, home for life, însuflețește viața

A trăi în comuniune cu natura este, de multe ori, o aspirație a multora dintre noi, pentru că simțim în interiorul nostru că putem atinge echilibrul doar prin contactul cu liniștea, firescul și frumusețea deplină a acesteia. Cu toate acestea, pentru că facem parte din această lume și ne stă în fire să ne armonizăm cu ea, alegerile noastre în materie de joburi, preferințe, activități culturale ori recreative și-au găsit loc în marile orașe, în care încercăm să integrăm caracteristicile unui stil de viață sănătos. Astfel, apreciem spațiile verzi, pacea, depărtarea de aglomerație, dar ne este mai bine atunci când putem avea acces facil la centre comerciale, la piețe, servicii ori instituții importante în dezvoltarea și creșterea noastră. Fericirea, satisfacția vieții și bunăstarea sunt reciproc interdependente – și, într-adevăr, toate sunt strâns legate de noțiunea de calitate a vieții – dar sunt, de asemenea, constructe extrem de subiective și impresiile asupra lor variază de la om la om. Cu toate acestea, putem fi de acord asupra faptului că, atunci când avem copii, dorim să le oferim acces la educație calitativă și la cât mai mult timp în aer liber, atât de importante pentru starea lor de bine

Efectele vieții în un cartier verde asupra copiilor

Este binecunoscută ideea conform căreia spațiile verzi oferă beneficii emoționale, fizice și sociale adulților, în special în zonele urbane. S-a dovedit faptul că acestea promovează relaxarea psihologică și atenuarea stresului, alături de o oportunitate mai mare pentru activitate fizică și interactiune socială. Zonele verzi din interiorul cartierelor sunt strâns legate de niveluri mai scăzute de poluanți ai aerului, zgomot și exces de căldură. Cercetările au arătat faptul că, în cazul copiilor, spațiile verzi pot avea beneficii notabile în dezvoltarea abilităților lor cognitive și pot afecta pozitiv memoria de lucru spațială (SWM – spatial work memory) și comportamentul de asumare a riscurilor. Asta pentru că cei care locuiesc în zone mai aerisite, cu mai mult spațiu verde au șanse să-și exploreze în detaliu mediul înconjurător. Acest lucru este legat și de conceptul de wayfinding, care este corelat cu memoria de lucru spațială. Parcurile și grădinile activează atenția bazată pe stimuli, compensând-o mai apoi și pe cea orientată pe obiective. Prin urmare, conștientizarea vizuală și spațială și capacitatea de a procesa informații spațiale sunt legate de performanțele intelectuale, interconectate cu sănătatea mintală. 

Pe lângă toate acestea, copiii devin conștienți de succesiunea anotimpurilor, de insecte, de păsările și animalele care își au habitatul în apropierea spațiilor verzi conexe (o pădure, un lac, ori o lizieră), dar au și mai multă deschidere către socializarea cu alți copii. Comunitatea construită în jurul acestor cartiere, care dispun de centre comerciale, spații dedicate pentru grădiniță, joacă, gimnastică ori alte activități de interes pentru ei, va fi un motiv constant de întâlnire și de petrecut timp împreună în aer liber. 

Copiii sunt mai fericiți într-un cartier verde, h4l, home for life, însuflețește viața

Cartierele verzi promovează sustenabilitatea, echilibrul și eficiența

Un cartier verde va urmări întotdeauna să aducă laolaltă cât mai multe facilități pentru locuitorii săi. Copiii vor fi încurajați să meargă pe jos, să exploreze împrejurimile, să facă mișcare în aer liber ori să învețe să meargă pe role, bicicletă și trotinetă, câtă vreme spațiul pus la dispoziție este amenajat corespunzător, sub formă de piste speciale ori promenadă. 

Cu capacitatea și misiunea de a integra în construcțiile clădirilor verzi tehnologii de ultimă generație, sustenabile și durabile, acestea vor urmări să fie atât eficiente din punct de vedere al costurilor, cât și al resurselor naturale folosite. Astfel, în circuite închise și securizate, care să protejeze rezidenții (și să permită copiilor să se desfășoare fără pericolul contactului cu străini și necunoscuți), locuințele proiectate în aceste ansambluri vor face focus pe un uz mai mare de lumină naturală pe parcursul zilei, asta însemnând includerea unor ferestre înalte, cu vitraje generoase. Copiii se vor bucura de lumină naturală, fapt ce le va stimula buna dispoziție, activitățile desfășurate (teme, joc structurat sau liber) într-un mediu luminos și primitor sporindu-le concentrarea, încurajând o bună sănătate a ochilor și a creierului. Apoi, izolarea fonică este și ea importantă în odihna copiilor, fapt ce va influența calitatea somnului, dar și dinamica intimității în familie. Confortul termic, datorat unei bune izolări termice pentru a nu face risipă de resurse, precum și fațadele ventilate care își vor spune cuvântul în calitatea aerului de la interior, generând la cei mici o stare de bine, deschidere, prezență și apetit pentru cunoaștere și joc.

Copiii sunt mai fericiți într-un cartier verde - perspectiva h4l

În cartierele h4l, copiii au ocazia să crească bucurându-se de avantajele urbanului, dar simțind și efectele vii ale naturii înconjurătoare în creșterea și dezvoltarea lor. Un cartier verde, precum h4l THE VILLAGE, de exemplu, are spații verzi pe 33% din suprafața terenului aferent al cartierului și este așezat pe malul Lacului Șaulei, deci într-o zonă cu multă vegetație. De asemenea, și celelalte cartiere marca h4l se dezvoltă în armonie cu natura, conservând-o și protejând-o. Având în vedere că planeta noastră se confruntă cu amenințări tot mai mari referitoare la încălzirea climatului, este în responsabilitatea noastră să dăm mai departe copiilor noștri (viitori custozi ai acesteia) informațiile, ghidajul și exemplele personale necesare, pentru ca ei să dezvolte comportamente durabile și să aducă cu entuziasm soluții reale pentru protejarea mediului înconjurător. 

Ai vrea ca și copilul tău să se bucure și să se simtă mândru că este parte dintr-o inițiativă atât de nobilă?

Acest articol există și în limba engleză aiciChildren are happier in a green neighborhood