Ce este urban sprawl și cum ne influențează viața?

Cum monitorizăm și cum ținem sub control efectul de urban sprawl

„Urban sprawl” este un termen care se referă la expansiunea haotică a orașelor, în care zona urbană se extinde către zonele rurale învecinate, cu o densitate scăzută a populației și o infrastructură slab dezvoltată, de obicei. Acest fenomen determină, de cele mai multe ori, extinderea pe un teren mai mare decât este nevoie, scăzând, astfel, calitatea vieții și determinând probleme de mediu precum poluarea aerului și a apei, pierderea habitatelor naturale și a biodiversității. În același timp, deplasarea în oraș devine tot mai dificilă, deoarece oamenii sunt nevoiți să se îndepărteze tot mai mult de locurile de muncă, de învățământ și de alte servicii esențiale. Asta pentru că majoritatea va prefera să locuiască în zone mai puțin aglomerate, revenind, însă, în oraș pentru îndeplinirea celor mai frecvente nevoi.

Pentru a putea aborda corect această problematică, este nevoie de o analiză a fenomenului de urban sprawl și a efectelor acestuia, precum și de propunerea și implementarea unor soluții pentru ca acesta să poată fi controlat mai ușor.

Factorii care determină expansiunea necontrolată a orașelor

Este apartamentul meu sigur în caz de cutremur, urban sprawl

Orașele care se extind în acest mod vor avea și probleme legate de sustenabilitate, cum ar fi eficiența utilizării energiei, întrucât ele vor avea nevoie de mai multe resurse pentru a susține creșterea populației și a infrastructurii. În plus, și impactul social este major, întrucât autoritățile se vor concentra mai mult pe construirea de cartiere urbane noi la periferia orașului decât pe renovarea sau revigorarea celor deja existente în interiorul acestuia, încurajându-se, astfel, inegalitatea socială.

Cu toate acestea, există niște factori care încurajează fenomenul de urban sprawl, printre care se numără:

  • creșterea populației – întrucât orașele se extind, în general, în scopul de a avea spațiu suficient pentru a găzdui populația în creștere.
  • dezvoltarea imobiliară – prin extinderea afacerilor și construirea noilor proprietăți în zonele rurale învecinate ale orașelor.
  • mobilitatea auto accesibilă permite oamenilor (dornici să aibă parte de aer mai curat, liniște, apropiere de natură) să acceseze locuințe cu grădini și terenuri mai spațioase în afara orașului.
  • politicile publice sunt cele care încurajează sau permit expansiunea orașelor, prin intermediul subvențiilor pentru dezvoltarea imobiliară, dar și prin lipsa unor reguli clare și specifice prin care să se limiteze extinderea urbană.
  • planificarea urbană neadecvată sau care nu este adaptată la nevoile orașului omite, de cele mai multe ori, zonele rezidențiale dens populate și le are în vedere doar pe cele cu loturi mari de teren.

Acești factori, alături de mulți alții, pot contribui la expansiunea orașelor într-un mod haotic și neplanificat, ceea ce poate duce la probleme legate de mediu, calitatea vieții, mobilitate și costuri în plus.

Motive pentru care este important să monitorizăm efectul urban sprawl

Mersul pe bicicletă și transformarea pe care o poate aduce vieții noastre în oraș, urban sprawl, cartier rezidențial

Pentru a înțelege acest fenomen în toată complexitatea sa, este nevoie să monitorizăm și să controlăm felul în care acesta se manifestă. De altfel, pe fondul schimbărilor climatice, expansiunea orașelor poate avea un impact negativ asupra mediului, afectând habitatele naturale, biodiversitatea și calitatea aerului și a apei, crescând, în aceste condiții, emisiile de gaze cu efect de seră.

Mai mult, calitatea vieții în astfel de așezări urbane scade, întrucât orașele care se extind dezorganizat vor genera probleme de mobilitate locuitorilor săi, precum traficul aglomerat, timpii lungi de stat în trafic. În plus, și alte aspecte ce țin de accesul limitat la servicii sanitare sau educaționale vor fi afectate. Astfel, vor crește și costurile ce țin de infrastructură, extinderea drumurilor, a utilităților și asigurarea serviciilor publice de bază. Și comunitățile au de suferit, întrucât oamenii cu greu creează o conexiune ori coeziune de grup, specifică, de exemplu, vecinilor.

Pe de altă parte, eficiența energetică este mai dificil de atins, în condițiile în care orașele extinse și cu densitate scăzută au nevoie de mai multă energie pentru a susține creșterea populației și a infrastructurii, lucru ce poate duce la o mai mare dependență de sursele fosile și la o mai mare emisie de gaze cu efect de seră. În felul acesta, vor apărea probleme ce țin de sustenabilitate, fapt ce va continua să accelereze schimbările climatice negative.

Măsuri ce se pot implementa pentru limitarea fenomenului de urban sprawl

Urban sprawl - cum îl menținem sub control

Prin urmare, este necesar să luăm măsuri la nivel colectiv pentru monitorizarea și controlul asupra procesului de urban sprawl și să identificăm care sunt cele mai vulnerabile zone predispuse la acesta. Printr-o planificare urbană optimă ce presupune planificarea unor zone rezidențiale mixte, ori chiar restricționarea dezvoltării imobiliare în anumite zone învecinate cu orașele, se pot face primii pași în această direcție. Reglementările fiscale pentru descurajarea construirii de locuințe pe aceste terenuri vor ajuta, impunându-se fie taxe suplimentare, fie deduceri fiscale pentru dezvoltatorii care se extind în afara orașelor dens populate.
Transportul public se poate îmbunătăți, reducând astfel dependența de mașini, ambuteiajele și efectele acestora – timp pierdut în trafic, stres, oboseală și multe altele. În aceeași măsură, trebuie acordată mai multă atenție conservării habitatelor naturale, dezvoltând mai multe parcuri și spații verzi în interiorul orașelor, pentru a suplini nevoia oamenilor de a se retrage în locuri în care se pot bucura mai mult de natură. De asemenea, este important ca administrațiile locale să aibă în vedere investiția în infrastructura verde, precum piste de biciclete și alei pietonal, care să încurajeze mersul pe jos și pe bicicletă. Astfel, și comunitățile locale vor beneficia de mai multă atenție, fiind important însă ca și acestea să fie incluse în procesul de planificare și luare a deciziilor legate de dezvoltarea orașului.

Deși nu există o rețetă unică de a ține sub control urban sprawl, este importantă adoptarea unei soluții integrate, care să țină cont de toate aspectele legate de dezvoltarea orașului. În cartierele h4l, încurajăm însuflețirea vieții în interiorul orașelor, cu accent pe spații verzi (care ocupă peste 33% din suprafața cartierelor), încercând să inspirăm faptul că și în oraș se poate găsi un echilibru optim între dinamica zonelor urbane și confortul spațiilor special create pentru timp de calitate și armonie.

Referințe:

Acest articol există și în limba engleză aiciWhat is urban sprawl and how does it affect our lives?