Amenajarea grădinii de mici dimensiuni - 7 idei care să te inspire

h4l THE VILLAGE, pentru cei care isi doresc mai mult, casa pentru viata, langa Bucuresti, amenajarea grădinii

O grădină de mici dimensiuni este un spațiu intim care necesită o planificare atentă a spațiului, fiind o bună ocazie de a o pune în valoare într-un mod foarte creativ. În acest sens, designerul Karen Chapman spunea că „nici frumusețea și nici funcționalitatea nu trebuie să fie limitate de dimensiunea spațiului tău exterior, dar este important să prioritizezi lista de dorințe pentru a face ca fiecare centimetru pătrat să conteze”. Tocmai, de aceea, e bine să-ți pui câteva întrebări relevante înainte să o amenajezi, pentru a știi exact ce fel de utilitate îi vei acorda, în funcție de preferințele și nevoile tale.

Dacă îți place să petreci timpul cu familia și prietenii în aer liber, ar fi de folos să te gândești cam câte persoane ar fi nevoie să găzduiești, dar și dacă ți-ar plăcea să ai o bucătărie în aer liber sau un spațiu special pentru activități gastronomice ușoare și relaxante. În felul acesta, vei avea în vedere utilizarea elementelor versatile de mobilier – pliabil, ușor de depozitat sau care să poată fi mutat cu ușurință – pentru a satisface mai multe funcții cheie în maximizarea spațiilor mici.

Mai apoi, te poți gândi dacă îți dorești să populezi grădina cu flori sau plante decorative ori poate ți-ar plăcea să și crești câteva legume sau fructe. Atunci când spațiul este limitat, este deosebit de important să vezi pe care dintre acestea merită să le crești singur și pe care să le procuri de la piață. Dacă îți place să grădinărești, poți experimenta și cu plantarea florilor, în ghivece, sub formă de grădini verticale sau sub formă de mici insule, aceasta dovedindu-se a fi o activitate foarte plăcută și benefică.

h4l THE VILLAGE, pentru cei care isi doresc mai mult, casa pentru viata, langa Bucuresti

Idei care să te inspire în amenajarea grădinii urbane de mici dimensiuni

Așa cum sublinia și Chris Bonnet, fondatorul Gardening Express, grădinile mici sunt de obicei mai prietenoase cu bugetul, mult mai ușor și mai plăcut de întreținut, mai ales dacă le planifici atent. Iată câteva idei creative care să te ajute să maximizezi utilitatea spațiului disponibil în grădina ta urbană:

1. Creează un perete viu

h4l THE VILLAGE, Pentru cei care își doresc mai mult, h4l, home 4 life, București, Pipera, amenajarea grădinii

Atașează un cadru pe un perete, pe un gard solid, pe fațada unei clădiri sau pe un cadru independent pe care să așezi, pe coloane, plante cățărătoare sau decorative, care să fie un punct de atracție al grădinii. Un astfel de perete poate avea rol în generarea unui sentiment de intimitate iar, pe lângă beneficiile estetice și funcționale, grădinile verticale pot avea și beneficii ecologice. În unele situații, ele pot ajuta la reducerea temperaturii, la absorbția zgomotului și a poluării, la îmbunătățirea calității aerului și la conservarea apei. Plantele care se potrivesc cel mai bine în astfel de grădini sunt cele care preferă lumina indirectă și umiditatea moderată. Acestea trebuie irigate corespunzător pentru ca apa în exces să nu ajungă pe fațade sau pe pardoseală.

2. Creează un mic spațiu de relaxare

h4l THE VILLAGE, case cu grădină, case pipera, pentru cei care își doresc mai mult, h4l, home 4 life, case de vânzare Corbeanca, amenajarea grădinii

În locul unei mese de grădină sau a unor bănci de exterior, poți adăuga un șezlong sau un hamac pentru a te relaxa atunci când vremea de afară îți permite. Poți să-l amenajezi personalizat, pentru a crea o zonă confortabilă și relaxantă, unde poți citi sau poți face activități creative. În plus, poți folosi elemente naturale, precum pietre sau bucăți de lemn pentru a crea o zonă de promenadă în jurul spațiului de relaxare. Adăugarea unor elemente care includ instalații de apă, precum o mini fântână arteziană sau un iaz ornamental pot crea un efect deosebit în mica ta grădină.

3. Plantează legume sau fructe care nu ocupă mult spațiu

Nimic nu se compară cu gustul și aroma fructelor ori ierburilor aromatice crescute de tine însuți, indiferent de cantitatea mică în care ai parte de ele. Pe de altă parte, poți crea imagini care să te încânte alegând flori și arbuști de diferite mărimi, culori și texturi. Este dovedit științific că grădinăritul are efecte imediate, dar și pe termen lung asupra sănătății mentale, fiind asociat cu stres redus și cu starea de bine. De asemenea, un alt studiu a concluzionat că poți fii mult mai energic și mai productiv când ai posibilitatea să admiri plante, mai ales dacă sunt aranjate cu gust, pentru a stimula creativitatea și relaxarea.

4. Alege un mobilier potrivit

h4l THE VILLAGE, pentru cei care isi doresc mai mult, casa pentru viata, langa Bucuresti

Pentru maximizarea spațiului, alege mese și scaune pliabile sau dotate cu spații de depozitare. Ar fi ideal ca acestea să poată fi mutate ușor sau chiar suspendate de tavan sau de un copac, pentru a putea fi îndepărtate ușor atunci când nu sunt utilizate. Acestea pot fi completate de elemente decorative (perne, pături, covorașe), unelte de grădinărit ori chiar de un mud kitchen pentru copii (stație de joacă de tip bucătărie, în care copiii pot să se joace liber cu pământ, plante și alte elemente naturale). Cu toate acestea, încearcă să menții o paletă simplă de culori, alegând 2-3 culori în nuanțe diferite, pentru a nu suprastimula vizual spațiul.

5. Adaugă elemente de iluminat

h4l THE VILLAGE, pentru cei care isi doresc mai mult, casa pentru viata, langa Bucuresti, amenajarea grădinii

Pentru o atmosferă plăcută și misterioasă, dar și pentru extinderea timpului de utilizare a grădinii, apelează la o lampă sau la sisteme de iluminat pentru a savura momente de relaxare și în timpul serii.

6. Creează senzația de continuitate

O grădină către care ai acces din interior cu ajutorul unor spații vitrate mari, va da sentimentul de continuitate și te va invita să ieși cât mai des afară. În același timp, un living sau o bucătărie care are ieșire către grădină va da senzația unui spațiu larg, încurajându-te să iei masa sau să bei cafeaua afară. În cele mai multe cazuri, arhitectura casei și felul în care grădina o completează va contribui la nivelul de utilitate pe care îl poți da grădinii tale.

7. Amenajează un spațiu destinat grădinăritului sau gătitului mâncării afară

Cum recunoaștem un cartier verde

Este dovedit științific faptul că luarea mesei în aer liber cu prietenii ori familia oferă beneficii fizice și psihice pe care nu le poți obține făcând asta într-un spațiu închis, fiind mult mai conștient de împrejurări, mai prezent și chiar mai implicat în conversații plăcute. Poți amenaja o zonă de bucătărie de vară, pentru a petrece cât mai mult timp afară, gătind, mâncând, grădinărind sau făcând orice alte activități. Toate acestea le poți face bucurându-te de frumusețea naturii și a grădinii tale. Alege însă un mobilier rezistent la umezeală și la factorii de vreme, cu spații de depozitare adecvate, protejându-l cu ajutorul unei pergole. Dacă dorești să folosești spațiul și pe timp de iarnă, poți instala un sistem de încălzire specific.

O grădină urbană poate fi o adevărată oportunitate să o personalizezi așa cum îți dorești, mai ales dacă planifici atent amenajarea ei, pentru un uz bun și creativ al spațiului. În cartierul h4l THE VILLAGE toate casele au grădini cuprinse între 35 și 200 mp, având astfel ocazia să-ți îndeplinești dorința de a sta cât mai mult timp afară.

Acest articol există și în limba engleză aiciLandscaping a small garden – 7 ideas to inspire you